dinsdag 13 april 2010

10 april 2010 – Taart van sinaasappelgelatine en limoenbavarois


Een lekker luchtig, smakelijk dessert: taart van sinaasappelgelatine en limoenbavarois. Op een luie zaterdagmiddag in elkaar gezet. Een hele exercitie, want de schaal die ik hier in eerste instantie voor bedacht had, bleek gedurende het proces te klein. Deze taart wordt in twee delen gemaakt. Na het eerste deel dreigde grote overstroming van mijn vorm en moest ik hulptroepen invliegen voor het fabriceren van een uiterst handige kartonnen constructie. Waar maar weer uit af te lezen was, dat de man bij ons in huis iets met vormgeving en constructies doet, zo degelijk was het resultaat. De dreigende overstroming werd aldus gestut en na een nachtje opstijven konden wij genieten van een heerlijk frisse taart.

Het maakproces was dus wel wat ingrijpender dan menig hiervoor beschreven, in een handomdraai gefabriceerde, taart. Eerst een taartvorm van ongeveer 11 x 22 cm invetten en flink bekleden met bakpapier. Wel drie lagen dik! En zorg dat die vorm een behoorlijke diepte heeft – zie inleidend verhaal. Het recept dat ik volgde uit het vierkante Zalig Zoet kookboek spreekt steeds over gelatinepoeder, maar dat heb ik nog nooit in een supermarkt kunnen vinden. Dus dat heb ik vervangen door gelatineblaadjes. Die moeten ruimschoots voor gebruik weken in koud water – afijn, de hele instructie van gelatine staat op de verpakking. Ik moet er altijd wel aan denken voldoende blaadjes te gebruiken, anders stijft het niet goed op. Deze keer is dat prima gelukt!

Sinaasappelgelatine: geraspte schil van 2 sinaasappels + 375 grams vers sinaasappelsap + 60 gram fijne kristalsuiker + 2 eetlepels sinaasappellikeur (of in ons geval Limoncello – ook erg lekker!) verwarmen op laag vuur totdat suiker is opgelost. Mengsel even laten pruttelen en dan gelatine erdoor. Laat op kamertemperatuur komen en schenk daarna in de vorm. Dit spul moet zo’n twee uur opstijven in de koelkast.

Limoenbavarois: 375 ml melk + geraspte schil van 3 limoenen bijna aan de kook brengen. In kom vier eierdooiers met 120 gram suiker tot bleke gele romigheid kloppen. Hierboven de melk zeven en steeds blijven kloppen met mixer. Daarna 125 ml vers limoensap erdoor roeren. Dit mengsel op een zacht vuurtje aux bain marie verwarmen en ongeveer 20 minuten roeren totdat het een licht gebonden saus is. Ondertussen staan er alweer wat gelatineblaadjes te weken. Die roer je aan het einde van de 20 minuten door het mengsel. Laat op kamertemperatuur komen. Ondertussen 300 ml slagroom stijfkoppen. Dit voorzichtig en snel door het gelatinemengsel spatelen en dat op de inmiddels stijve sinaasappelgelei scheppen. Bovenop in de lengte lange vingers draperen en een beetje erin duwen. Dit moet weer zo’n twee a drie uur opstijven.

Als het allemaal goed is kan je nu de taart op een bord of schaal storten en heel voorzichtig het bakpapier eraf halen. Wij hadden voldoende gemaakt voor een weeshuis, dus kon een selectie buren ervan meegenieten! En dat werd gewaardeerd, blijkens de dankbetuiging op Facebook!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten